Postări populare

joi, 17 martie 2011

Retete pentru tratarea degeraturilor

           

                                                RETETE PENTRU TRATAREA DEGERATURILOR

         BRANDUSA de toamna-infuzie dintr-o lingura de flori uscate si maruntite peste care se toarna 200 ml apa;se lasa acoperita 20 de minute,se strecoara;si se pun comprese pe locul afectat

        CARTOF-cataplasme din cartofi cruzi rasi.

       CATINA-se aplica unguente locale cu uleiul extras din fructe.

       CEAPA-cataplasma cu ceapa coapta.Bulbul se introduce in cuptor,fara a se curata,se lasa la copt,se scoate si se lasa la racit,se curata si se aplica pe locul afectat ,dupa care se maseaza.

       GALBENELE-infuzie din 2 linguri flori uscate si maruntite ,peste care se toarna  250 ml apa clocotita,se lasa acoperita 20 de minute,se strecoara si se aplica comprese.
                       -tinctura din 20 g flori la 100 ml alcool 70-90 de grade,se lasa la macerat 10 zile,se strecoara,se aplica comprese cu 10 ml tinctura diluata info apa fiarta si racita.Are actiune antiseptica si de refacere a tesuturilor
                      -alifie preparata din 4g suc proaspat stors din flori si 30 g de unt proaspat;se freaca bine pana la uniformizare si se unge locul degerat cu alifia.

       GUTUI-macerat la rece dintr-o lingura seminte la 250 ml apa,se lasa la macerat 3 ore,se strecoara si se aplica comprese.

       LAMAi-suc obtinut din stoarcerea a 3 lamai;se unge locul de 4 ori pe
       MORCOV-cataplasme cu radacini rase sau frunze zdrobite.
                  -decoct dintr-un pumn de frunze proaspete la 500 ml apa,se fierb 10 minute la foc moderat,se lasa la racit pana la caldut,se strecoara si se fac bai locale sau se aplica comprese pe locul degerat.

       NAP-cataplasma cu radacini fierte sau coapte,se aplica si se maseaza usor locul pentru a-si lua sucul sau se bandajeaza pentru o noapte intreaga.Se coace la cuptor radacina,fara a se coji,se lasa la racit pana la caldut,se taie in doua,si se freaca degeraturile cu partea sectionata,presand usor sa iasa sucul.

       SALATA-decoct din 30 g frunze uscate si doua linguri seminte la 4 l de apa,se fierb 45 de minute,se lasa la racit pana la caldut ,apoi se tin picioarele 30 de minute de 3 ori pe zi.

       VARZA-cataplasme cu frunze proaspete strivite cu o sticla se aplica pe locul degerat.

RETETE PENTRU TRATAREA BATATURILOR

                                          RETETE PENTRU TRATAREA BATATURILOR

       PRAZ-cataplasme cu macerat de frunze in otet timp de 24 de ore.Maceratul se aplica pe batatura timp de 8 ore,apoi ,se inlatura si se pune un alt macerat timp de 7 zile la rand.

   RICIN-frectie locala cu ulei de ricin,apoi se aplica o bucata de propilis topit la foc,peste care se pune leucoplast.

     SALCIE-decoct din 3 linguri cu frunze maruntite la 200 ml apa;se fierb 15 minute la foc moderat,se strecoara,si se pun de doua ori pe  zi comprese pe bataturi.

      USTUROI-cataplasme cu bulbi pisati sau rasi,se aplica seara si se tine pana dimineata timp de 15 zile.

luni, 14 martie 2011

RETETE PENTRU INGRIJIREA MAINILOR

CARTOFUL-pasta obtinuta in urma fierberii cartofilor este foarte utila in cazul in care mainile dvs.                                Se invinetesc  cu usurinta.  

COADA SORICELULUI-suc proaspat obtinut prin pisarea si stoarcerea frunzelor.

GALBENELE-infuzie din 2 linguri de frunze uscate si maruntite la 250 ml apa clocotita,se lasa acoperita 30 de minute,se strecoara,si se spala locul cu solutia obtinuta,apoi se  pun comprese .

LAMAI-se freaca mainile cu felii de lamaie.Ajuta la vindecarea crapaturilor si fortifica unghiile.

ROSTOPASCA-sucul obtinut prin ruperea plantei ajuta la caderea negilor,daca se aplica comprese de mai multe ori pe zi.

ROSIE-sucul de rosie,se aplica pe maini- catifeleaza pielea mainilor,vindeca iritatiile produse de detergenti sau alte substante.

STEJAR-decoct din 30 g scoarta maruntita la 1 l de apa,se fierb 20 de minute la foc moderat,se lasa la racit pana la caldut,se strecoara .Se tin mainile info aceasta solutie de  doua ori pe zi.

TELINA-decoct din 2 radacini date pe razatoare la 500 ml apa;se fierb 30 de minute la foc moderat;se lasa la racit pana la caldut,se strecoara.Acest decoct este recomandat in cazul in, care mainile dvs se inrosesc sau se invinetesc prea repede;tineti mainile in solutie timp de 15 minute.

sâmbătă, 5 martie 2011

INGRIJIREA SANILOR

       

                            RETETE PENTRU INGRIJIREA SANILOR

        COADA SORICELULUI

SUC proaspat obtinut prin pisarea si stoarcerea frunzelor.

      GALBENELE

INFUZIE din 2-3 linguri  de flori uscate si maruntite sau pulbere de planta uscata peste care se toarna 250 ml apa clocotita,se lasa 25 de minute,apoi se strecoara si se fac  spalaturi locale,dupa care se aplica comprese.

        GUTUI

MACERAT la rece dintr-o lingurita de seminte la 200 ml apa.Se lasa 4 ore si se aplica comprese de mai multe ori pe zi.

       MATRAGUNA

ALIFIE pregatita din 2 g eztract alcoolic la 10 g baza unguent;se amesteca foarte bine pana la uniformizare apoi se aplica comprese locale.

        PLAMARICA

INFUZIE din 2 linguri frunze uscate peste care se toarna 250 ml apa clocotita;se lasa acoperita 20 de minute,se strecoara si se fac lotionari locale;dupa care se aplica comprese cu pansament steril.

        TATANEASA

DECOCT din 3 linguri de radacina uscata,maruntita la 500 ml apa;se fierb 20 de minute intr-un vas acoperit,se lasa sa se raceasca pana la caldut,se strecoara,se aplica comprese pe sfarcul fisurat.










































INGRIJIREA GURII SI INLATURAREA MIROSULUI NEPLACUT

                         RETETE PENTRU INGRIJIREA GURII



       MIROSUL DE USTUROI

Mirosul de usturoi se indeparteaza mestecand  frunze proaspete de patrunjel.
Pentru a purifica transpiratia si a da gurii un miros placut,se mesteca cateva minute o bucatica de radacina de stanjenel.


        PARFUMAREA GURII

Se pregateste o lotiune din frunze proaspete de menta,care se introduc intr-o sticla,peste care se toarna 500 ml alcool de 70-90 de grade,se astupa cu dop,si se lasa la soare 7 zile.Se strecoara in alta sticla curata,se astupa cu dop,si se foloseste prin adaugarea intr-un pahar cu apa a 10 picaturi,dupa care se clateste gura.Pentru indepartarea mirosului de alcool se consuma frunze de patrunjel sau miez de nuci verzi.


      MIROSUL DE CEAPA

Pentru anularea sau diminuarea mirosului persistent de ceapa,se bea o ceasca de cafea neagra.































joi, 3 martie 2011

INGRIJIREA DINTILOR CU AJUTORUL PLANTELOR



                       RETETE PENTRU INGRIJIREA DINTILOR 



     BUSUIOC

DECOCT din 2 lingurite de frunze uscate si maruntite la 250 ml apa rece;se lasa la macerat 10 minute,se da in clocot,se lasa acoperit 15 minute pentru racire,se strecoara si se clateste bine gura de mai multe ori pe zi.
Tratament indicat pentru afte.


    LAMAI

Consumul de lamaie sau frecarea dintilor cu lamaie,determina albirea dintilor.


    MAR

Consumul de mar determina albirea dintilor.


     MENTA

INFUZIE din 4-5 frunze uscate peste care se toarna 100 ml apa clocotita;se lasa acoperita 30 de minute,se strecoara si se spala dintii cu periuta dupa fiecare masa,apoi se clateste gura cu solutia obtinuta din infuzie.

      PATRUNJEL


Se zdrobesc frunzele de patrunjel proaspete sau radacina pana se obtine o pasta,se framanta cu putina sare,se formeaza un cocolos,care se introduce in caria dentara sau in urechea corespunzatoare partii dureroase.


     AFINE

INFUZIE din 2 lingurite de afine uscate,zdrobite,peste care se toarna 250 ml apa clocotita,apoi se lasa acoperita 30 de minute,se strecoara si se face gargara de mai multe ori pe zi ,ultima data inainte de culcare.
Utila in tratarea aftelor si stomatitelor.



     ANIN NEGRU


DECOCT dintr-o lingura de pulbere de scoarta la 250 ml apa,se fierb,se strecoara si se lasa sa se raceasca pana la caldut,apoi se tamponeaza locul sau se face gargara.
Utila in tratarea gingivitei si stomatitei.


     BUSUIOC


DECOCT dintr-o lingura frunze uscate si maruntite la 200 ml apa rece;se lasa 10 minute la macerat,apoi se da in clocot,se lasa acoperit 15 minute pentru racire pana la caldut,,dupa care se strecoara si cu solutia obtinuta se face gargara sau se tine in gura
Utila in afte si dureri de masele.


      CEAPA

DECOCT din suc obtinut din bulbul de ceapa,se fac tamponari locale.
Utila in afte.


      COADA CALULUI

INFUZIE din 2 linguri de pulbere de planta uscata,peste care se toarna 250 ml apa clocotita,dupa care se lasa acoperita 20 de minute,apoi se strecoara si se fac doua sau mai multe spalaturi bucale pe zi.
DECOCT din doua linguri de pulbere de radacina uscata la 250 ml apa,se fierb 5 minute,dupa care se strecoara si se clateste gura de mai multe ori pe zi,ulrima data inainte de culcare.
Utila in stomatita si gingivita.


      CRETISOARA

INFUZIE  din 2-3 lingurite de planta uscata ,maruntita peste care se toarna 200 ml apa clocotita,se lasa acoperita 20 de minute,dupa care se strecoara si se clateste gura de mai multe ori pe zi.
Utila in stomatite.


     LAMAIE

Tamponare locala cu o felie de lamaie.
Badijonarea locala cu suc obtinut prin stoarcerea lamaii.
Felii de lamaie cu apa si miere tinute in gura cat mai mult timp.
Utila in afte si somatite.


     MORCOV

DECOCT din frunze proaspete taiate marunt la 250 ml apa ,se fierb 10 minute la foc moderat,dupa care se lasa sa se raceasca pana la caldut ,apoi se strecoara si se fac mai multe gargare,dupa care se clateste bine gura.
Utila in afte si stomatite.


     MUR

INFUZIE din 2 linguri de frunze uscate si maruntite ,peste care se toarna 200 ml apa clocotita,se lasa acoperita 20 de minute si se strecoara.
Pentru gingivite ,infuzia se tine in gura calduta.
Pentru stomatite,infuziei i se adauga 4 g acid boric,dupa care se fac mai multe gargare pe zi ,ultima inainte de culcare.


     NASTUREL

SUC obtinut prin zdrobirea plantei si apoi prin stoarcerea ei prin tifon;se unge sau se tamponeaza locul afectat.
INFUZIE din 2 linguri de planta proaspata ,taiata marunt,peste care se toarna 200 ml apa clocotita,si se lasa acoperita  20 de minute,apoi se strecoara si se fac 2-3 gargare pe zi,clatindu-se gura cu solutia obtinuta,dupa fiecare gargara.
Utila in gingivita si paradontoza.



     PORTOCAL

SUC obtinut din stoarcerea unei portocale;se fac tamponari locale.
Utila in gingivita si stomatita.


      SALCIE

DECOCT din 2 linguri de scoarta uscata si maruntita la 250 ml apa;se fierb 10 minute la foc moderat,apoi se lasa la racit pana la caldut ,dupa care se strecoara si se face gargara;la sfarsit se clateste gura cu aceeasi solutie.
Utila gingivita.




      SALVIE 

INFUZIE din 2 lingurite de frunze uscate si maruntite ,peste care se toarna 100 ml apa clocotita,apoi se lasa acoperita 20 de minute,se strecoara si se face gargara,dupa care se clateste bine gura cu aceeasi solutie.
Utila in aftoza si gingivita.

    
      SUNATOARE


INFUZIE din 2 linguri planta uscata si maruntita peste care se toarna 200 ml apa clocotita,apoi se lasa acoperita 20 de minute si se strecoara,dupa care se fac mai multe gargare pe zi ,la sfarsit clatindu-se gura cu aceeasi solutie.
Utila in gingivite si abcese dentare.


      TEI

INFUZIE din 4 linguri flori uscate si maruntite,peste care se toarna 200 ml apa clocotita;se lasa acoperita 20 de minute,apoi se strecoara si se adauga o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu,dupa care se fac gargare si se clateste gura de mai multe ori pe zi.
Utila in stomatite.


       URZICA


INFUZIE din 2 linguri frunze uscate si maruntite la 200 ml apa clocotita,se lasa acoperita 20 de minute,dupa care se strecoara si se clateste gura de mai multe ori pe zi.
Utila in stomatite,are actiune antiinflamatoare.














   

















































INGRIJIREA BUZELOR CU AJUTORUL PLANTELOR,BUZE CRAPATE

                                        INGRIJIREA BUZELOR

                         RETETE PENTRU INGRIJIREA BUZELOR


    GUTUI

MACERAT din 3 lingurite de seminte,peste care se toarna 150 ml apa fiarta;se lasa pe marginea sobei pana apa devine gelatinoasa si se strecoara.Mucilagul obtinut se aplica pe buzele crapate.


    MASLIN

Se ung buzele crapate cu ulei de masline,de 3-4 ori pe zi,ultima data inainte de culcare.


  MIGDAL

Se ung buzele crapate de 4 ori pe zi,ultima data seara,inainte de culcare.


   MORCOV

DECOCT din 20 g frunze proaspete tocate marunt, sau 10 g frunze uscate si maruntite, la 500 ml apa,se fierb 15 minute la foc moderat,se strecoara,se lasa sa se raceasca pana la caldut,se spala buzele cu un tampon de vata si apoi se aplica pe ele comprese cu solutia obtinuta.  
INFUZIE din 20 g frunze proaspete tocate marunt sau 10 g frunze uscate si maruntite,peste care se toarna 500 ml apa clocotita ,se acopera 30 de minute,se strecoara si se spala buzele,apoi se aplica comprese cu aceasta infuzie pe buze.



Reteta mea preferata este cea mai simpla....daca vrei niste buze catifelate si moi iti recomand mierea de albine ,face minuni daca este aplicata cateva minute pe buze......

OCHII

      INGRIJIREA OCHILOR CU AJUTORUL PLANTELOR

              RETETE PENTRU INGIJIREA OCHILOR CU AJUTORUL PLANTELOR



     1 ALBASTRELE


INFUZIE dintr-o ligura jumate de flor,i uscate si maruntite,peste care se toarna 250 ml apa clocotita;se lasa 20 de minute acoperita,se strecoara,se aplica comprese.



     2  ARNICA

INCTURA din 20 g flori uscate si maruntite la 100 ml alcool 90 de grade,se lasa la macerat 10 zile intr-o sticla astupata,care se agita continuu pentru uniformizarea concentratiei,apoi se strecoara si se pastreaza in sticla inchisa la culoare.Se aplica comprese a cate 6 picaturi la intr-o lingura de apa distilata sau apa fiarta si racita ,folosindu-se un pansament steril.
INFUZIE din doua linguri de pulbere de frunze sau frunze uscate si maruntite,peste care se toarna 250 ml apa clocotita;se lasa acoperita,se strecoara si se aplica comprese cu un pansament steril.


     
    3 ASMATUI

INFUZIE din 100 g planta zdrobita,peste care se toarna 100 ml apa clocotita;se lasa acoperita 20 de minute, dupa care se strecoara si se aplica comprese cu un pansament steril pe locurile afectate.


 
    4 CEAI RUSESC

INFUZIE dintr-o lingurita planta ,peste care se toarna 200 ml apa clocotita;se lasa acoperita 20 de minute ,dupa care se strecoara si se fac bai locale.


     5 FENICUL

INFUZIE din 2 lingurite de frunze zdrobite,peste care se toarna 200 ml apa clocotita,se lasa acoperita 20 de minute ,dupa care se strecoara si se fac bai locale.


    6 GALBENELE

INFUZIE dintr-o lingurita din flori uscate si maruntite,peste care se toarna 100 ml apa clocotita;se lasa acoperita ,dupa care se strecoara si se aplica comprese pe pleoapele ridate,folosindu-se un pansament steril.


     7  MAR


INFUZIE dintr-o lingura de pulbere de seminte,peste care se toarna 100 ml apa clocotita;se lasa acoperita 20 de minute ,dupa care se spala usor cu vata si se pun comprese locale.


      8 MUSETEL

INFUZIE dintr-o linguita de flori uscate si maruntite ,peste care se toarna 100 ml apa clocotita;se lasa acoperita 20 de minute, se strecoara ,dupa care se fac spalaturi locale si se pun comprese.



     9 NUC


INFUZIE din 4 lingurite de frunze uscate si maruntite,peste care se toarna 250 ml apa clocotita;se lasa acoperita 30 de minute ,dupa care se strecoara si se spala cu un tampon de vata.
DECOCT dintr-un pumn de coaja de nuca verde in 500 ml apa;se fierb 15 minute la foc moderat,se lasa sa se raceasca pana la caldut,dupa care se strecoara si se tamponeaza insistent locul afectat.


     10 PATLAGICA


INFUZIE din 10 g sau 2 linguri de frunze uscate si maruntite,peste care se toarna 250 ml apa clocotita;se lasa acoperita 30 de  minute,dupa care se strecoara si se fac spalaturi locale cu un tampon de vata.
INFUZIE din 10 g pulbere de frunze uscate,15 g flori de sulfina uscate si maruntite,5 g flori de fierea pamantului,peste care se toarna 250 ml apa clocotita;se lasa coperita 15 minute,dupa care se strecoara si se fac spalaturi locale,folosindu-se un tampon de vata.


     
      11 RICIN


ULEIUL se foloseste la perierea zilnica a genelor si sparancenelor rare.
Stimuleaza cresterea lor.



     12 ROZMARIN

MACERAT din 5 g planta uscata sau 10 g planta proaspata,peste care se toarna un litru si jumatate de apa de ploaie,sau obisnuita fiarta si racita;se lasa acoperit vasul 24 de ore,dupa care se strecoara si se adauga o cantitate egala de apa de roze si 15 ml alcool de 90 de grade;se pastreaza in sticla astupata cu dop si se aplica comprese locale seara inainte de culcare.


     13 SALVIE 

INFUZIE dintr-o lingurita flori uscate si maruntite ,peste care se toarna 100 ml apa clocotita;se lasa acoperita 20 de minute,dupa care se strecoara si jumatate din solutie se raceste, iar cealalta jumatate se mentine calda;se aplica comprese alternative  (calde si reci) ,timp de 10 minute.


     14 SILUR

INFUZIE din 3 ligurite de planta sau planta uscata si maruntita ,peste care se toarna 200 ml apa clocotita,se lasa la racit 15 minute,apoi se da in clocot doua minute ,dupa care se strecoara si se lasa la racit pana la caldut.Se aplica spalaturi si comprese cu un pansament steril.
DECOCT din 3 lingurite amestec parti egale de frunze si flori de silur,flori de salvie si flori de roinita la 200 ml apa,se fierb 5 minute,dupa care se raceste,pana la caldut,apoi se strecoara si se pun comprese pe ochi pentru o jumatate de ora.
Spalaturi oculare u apa distilata de pe planta.Apa obtinuta are un aspect laptos si este aromata.



       15 SOC 

INFUZIE din 40 g flori,peste care se toarna un litru apa clocotita;se lasa acoperita 30 de minute ,dupa care se strecoara si se fac bai locale,folosindu-se un tampon de vata.


        16 TEI

INFUZIE din 4 linguri flori uscate si maruntite ,peste care se toarna 200 ml apa clocotita;se sta cu fata in aburii emanati din vas,apoi ,cand devine calduta se pun pun comprese locale.



IMPORTANT

CONJUNCTIVITA-RETETELE 1,2,10
GENE SI SPRANCENE RARE-RETETA 11
IGIENA OCULARA (PLEOAPE SI GLOBI OCULARI)-RETETA 10
PLEOAPE INCERCANATE-RETETE 1,7,8,14,16
SCURGEREA OCHILOR-RETETA 14
OCHI IRITATI CONGESTIONATI-RETETELE 1,2,3,5,7,8,9,10,12,15
PLEOAPE RIDATE-RETETELE 1,2,16
PLEOAPE UMFLATE-RETETELE 8,14,16
OCHI OBOSITI-RETETELE 1,4,10,12,14
ULCIORUL LA OCHI-RETETELE 2,10,11,15




PISTRUII SI PETELE DE PE FATA

                                   


               RETETE PENTRU TRATAREA  PISTRUILOR SI  A  PETELOR DE PE FATA



     CASTRAVETE

SUC obtinut din 3-4 castraveti,se intinde pe fata de 3 ori pe zi.
Felii subtirii de castravete se aplica pe fata ,in locurile unde exista pistrui si pete.
Diminueaza intensitatea pistruilor si a petelor.


      CEAPA

SUC obtinut din 2-3 cepe mai mari,amestecat in parti egale cu ulei de masline sau porumb.Se aplica pe fata de cateva ori pe zi timp de o saptamana.
Combate pistruii.


      FRAG 

MASCA cu fructe zdrobite,acestora li se adauga albus de ou batut bine,pentru tenul gras,sau smantana,pentru tenul uscat.Se intinde pe piele timp de 20 de minute,dupa care se spala cu apa de ploaie.
Decoloreaza pistruii.


      GHIOCEL

SUC obtinut din planta intreaga,se intinde pe fata.
Combate pistruii si petele,diminuandu-le intensitatea.



       HREAN

MACERAT dintr-un pahar de radacina rasa.Se introduce intr-o sticla de 500 ml si se adauga 250 ml otet,apoi se lasa 5-6 zile la macerat.In acest timp,sticla se agita zilnic pentru uniformizarea concentratiei,apoi se strecoara si se ung locurile unde exista pistrui sau pete.


       LAMAI

SUC de lamaie cu putina sare aplicat pe fata.
Diminueaza intensitatea pistruilor si a petelor de pe fata.


     
        MESTEACAN

INFUZIE dintr-o lingura de  frunze uscate si maruntite,sau dintr-o lingura muguri, peste care se toarna 200 ml apa clocotita;se lasa acoperita 30 de minute,se strecoara si se tamponeaza petele de pe fata de 3-4 ori pe zi.


        MORCOV

MASCA din radacina rasa,sau suc din radacina,se aplica pe ten unde exista pete.


       PATRUNJEL

MASCA cu frunze de patrunjel pisate.
INFUZIE din 3 lingurite de frunze uscate sau o legatura de frunze proaspete,taiate marunt,peste care se toarna 250 ml apa clocotita;se lasa 30 de minute,apoi se spala fata cu apa de ploaie si sapun,dupa care se aplica solutia.
SUC aplicat pe fata;se lasa de seara pana dimineata,apoi se spala cu apa de ploaie sau apa distilata,calduta.
DECOCT dintr-o mana de frunze la 500 ml apa,se fierb 15 minute,se lasa sa se raceasca,se strecoara,dupa care se spala fata dimineata si seara,timp de 7 zile.
Au actiune buna pentru combaterea pistruilor sau a petelor de pe fata,aparute in timpul graviditatii.     
DECOCT  din 20 g radacina si frunze tocate marunt,la 500 ml apa;se fierb 20 de minute,se acopera 40 de minute,se strecoara,se fac spalaturi pe fata sau tamponari  cu vata.
Combate petele rosii.



        URECHELNITA


SUC obtinut din frunze.Se fac zilnic tamponari locale de 2-3 ori pe zi, sau se tamponeaza fata cu frunze proaspete zdrobite.
Constituie un remediu contra pistruilor.



          VITA-DE-VIE


CATAPLASNE cu frunze oparite aplicate pe fata.
Combate pistruii.























CUPEROZA

                                             CUPEROZA sau rozacee







        Afectiune caracterizata prin tulburari de circulatie la fata,( apare in special pe nas,obraji si frunte),circulatie neechilibrata,dilatari permanente ale capilarelor sanguine superficiale.



                                        RETETE PENTRU TRATAREA CUPEROZEI



      CEAPA

CATAPLASME cu suc de ceapa,amestecat in parti egale cu ulei de porumb sau de masline.Se aplica de 3-4 ori pe zi timp de o saptamana.
Este foarte eficace pentru formule foarte usoare de cuperoza.


      LAPTUCA (SALATA)

CATAPLASME cu frunze oparite,se aplica de 2-3 ori pe zi.
LOTIONARI cu sucul obtinut prin zdrobirea tulpinilor,dupa care acestea se storc folosind un tifon.
INFUZIE din 100  g planta intreaga ,taiata marunt, peste care se toarna 500 ml apa clocotita,se lasa acoperita 30 de minute,se strecoara,se spala tenul folosindu-se un tampon de vata inmuiat in solutia obtinuta,apoi se pune cu aceeasi solutie o compresa folosindu-se un pansament steril.


     LEVENTICA

INFUZIE din 10 g planta, peste care se toarna 200 ml apa clocotita,se lasa acoperita 30 de minute,se strecoara si se aplica de trei ori pe zi comprese cu un tifon steril.


     NALBA MARE

MACERAT in apa rece a radacinii proaspete, decorticate si taiate marunt,(se folosesc cam 15 g radacina la 200 ml apa),se lasa 4 ore;se strecoara si se aplica comprese pe fata.


     PORTOCAL  

INFUZIE din 10 g flori la 250 ml apa clocotita;se lasa acoperita 30 de minute,se strecoara si se sterge fata cu solutia obtinuta,folosindu-se un tampon de vata,apoi se aplica comprese cu aceeasi solutie folosindu-se un tifon.
Rezultate bune pentru nasul rosu.
CATAPLASME pe fata cu flori proaspete pisate.


     ROZMARIN

INFUZIE din 20 g planta, peste care se toarna un  litru de apa clocotita;se lasa acoperita 30 de minute,se strecoara,se aplica pe fata,dupa ce in prealabil s-a sters fata cu un tampon inmuiat in solutia obtinuta.


      VITA-DE-VIE

CATAPLASME pe fata cu frunze proaspete oparite.






















marți, 1 martie 2011

ACNEEA SI PUNCTELE NEGRE

 


                       RETETE  PENTRU  COMBATEREA  ACNEEI  SI   
                                                      PUNCTELOR NEGRE



       BRUSTUR

CATAPLASME cu sucul obtinut din radacina proaspata.
DECOCT din 10-15 grame radacina proaspata la 200 ml apa;se fierb la foc moderat,se sterge fata cu solutia obtinuta folosindu-se un tampon de vata,apoi se aplica o compresa timp de 30 de minute.


       CAIS


MASCA din caise bine coapte,se inlatura samburele si se zdrobesc bine dupa care se aplica pe fata,apoi se curata si se spala cu infuzie de musetel.
Tonifica pilea si favorizeaza scoaterea punctelor negre.


     FASOLE

DECOCT din trei linguri de teci uscate,maruntite la ,750 ml apa;se fierb 20 de minute, se lasa sa se raceasca pana la caldut,se strecoara si se bea intrega cantitate in decursul unei zile ,in trei reprize fara a se indulci.
DECOCT din teci verzi:se fierb 30 de minute,se lasa sa se raceasca pana la caldut,se strecoara,se sterge fata cu solutia obtinuta, apoi se pun comprese folosindu-se un tifon.


     FRASIN

INFUZIE din 100 g flori sau frunze uscate si maruntite peste care se toarna 1 litru apa clocotita,se lasa acoperita 30 de minute,apoi se strecoara si se fac spalaturi locale.



     HAMEI

INFUZIE din 2 linguri de conuri maruntite peste care se toarna un litru apa clocotita;se lasa acoperita 30 de minute,apoi se strecoara si se fac spalaturi locale.


     HREAN

MACERAT din 30 g radacina proaspata,taiata marunt,la 500 ml apa;se lasa 60 de minute, se strecoara,se sterge fata cu solutia obtinuta, folosindu-se un tampon de vata.


      LEVENTICA


INFUZIE din 5 g planta,peste care se toarna 100 ml apa clocotita;se lasa acoperita 20 de minute,se strecoara,dupa care se aplica comprese pe fata,folosindu-se un pansament sau tifon steril.



       MAR

CATAPLASMA cu pasta obtinuta prin fierbera merele in lapte dulce,acestea se taie in fragmente,se fierb in lapte pana devin moi,se strivesc si se aplica pe fata timp de 30 de minute,dupa care se indeparteaza si se spala fata cu o infuzie de musetel.


      MARAR

INFUZIE dintr-o lingura de pulbere de seminte peste care se toarna 100 ml apa clocotita;se lasa acoperita 20 de minute,se strecoara si se fac tamponari pe fata cu un tampon de vata.




       MORCOV

MASCA cu radacina data pe razatoare;se tine pe fata 30 de minute,apoi se sterge tenul cu o infuzie de musetel.
Combate acneea.


      NAP

CATAPLASMA cu radacina fiarta sau coapta;se maseaza locul pentru a-si lasa sucul,se lasa 30 de minute,dupa care se  curata fata.
Combate acneea.


      ROSIE

MASCA din suc proaspat de rosii amestecat cu amidon sau talc;se tine pe ten 30 de minute,se inlatura;se scot punctele negre,dupa care se spala cu apa calduta.
Tratamentul dureaza 3-4 saptamani si este util in tratarea acneei.


     ROZMARIN 

TINCTURA dintr-o lingura planta maruntita introdusa la macerat 30 de zile;se strecoara,se pastreza intr-o sticla inchisa la culoare,se tamponeaza fata ,dupa ce in prealabil a fost spalata cu apa.


     URZICA 


INFUZIE din 50 g frunze uscate, peste care se toarna un litru apa clocotita;se lasa acoperita 30 de minute,se strecoara,se spala fata cu solutia obtinuta.
DECOCT din 100 g urzici proaspete la 500 ml apa clocotita;se fierb 15 minute,se lasa la racit pana la caldut,se strecoara ,apoi se spala fata .
Actiune buna in acnee.



      VARZA

SUC obtinut prin presarea frunzelor;se aplica lotionari pe tenul acneic.


       VITA-DE-VIE


SUC  obtinut primavara prin taierea coardelor, este folosit in tratarea tenurilor acneice.



























TENUL MIXT

                                             TENUL MIXT


CARACTERISTICILE TENULUI MIXT:secrtie groasa pe frunte nas si barbie iar restul tenului uscat.
Pe frunte nas si barbie se aplica retete de la tenul gras ,iar pe restul tenului,retete de la tenul uscat.

TENUL USCAT si TENUL RIDAT

                             

                                              TENUL USCAT   
                        


CARACTERISTICILE TENULUI USCAT:piele subtire,fina ,iritabila,riduri fine fara suplete si elasticitate,provocate de apa dura si sapunurile in exces.Pentru curatire se aplica masti cu laptisor de matca,miere de albine,smantana,lapte dulce,comprese cu apa de ploaie, iar inainte de pudrare, trebuie masat usor tenul cu putina crema.
Ten uscat :alipic,lipsit de grasime.
Ten uscat :deshidratat,lipsit de apa.


                        RETETE PENTRU INGRIJIREA TENULUI USCAT



     BANANA

MASCA din 1-2 sau mai multe banane,bine coapte.Fructele se strivesc cu degetele pana devin o pasta,care se intinde bine pe fata,se lasa 30-60 de minute,se inlatura si se spala cu apa de ploaie fara a utiliza sapunul.
Are actiune tonica,emolienta.


     CAIS

MASCA din caise ajunse la completa maturitate fiziologica,se curata de coaja,se scot  samburii si se piseaza pana se obtine o pasta,se amesteca cu smantana si se aplica pe fata.
Smanatna anuleaza efectul astringent al caisei.


    CASTRAVETE

SUC obtinut prin storcatorul de fructe.Sucul se aplica pe fata cu un tampon de vata,apoi se pun comprese pentru 20 de minute folosindu-se un tifon.
Sucul de castraveti hidrateaza si catifeleaza.
Daca tenul este foarte uscat,la 250 ml suc de castraveti se adauga o lingura ulei de migdale,masline sau floare soarelui,se agita bine continutul intr-o sticla, se unge tenul,si se lasa 30-60 de minute apoi se spala bine cu o infuzie calduta de musetel.
Lapte de castraveti,obtinut prin macerarea a 6 felii de castravete proaspat,curatat de coaja,intr-un pahar de 250 ml lapte proaspat de vaca;se foloseste zilnic, iar dupa ce se usuca se indeparteaza cu apa de roze.
Un alt procedeu consta in combinarea a 100 ml suc de castraveti cu 100 ml lapte proaspat de vaca.Cu acest amestec se sterge tenul,gatul si pieptul.Se pot aplica si comprese;dupa ce se usuca se sterge tenul cu apa de roze,folosindu-se un tampon de vata.

   
      CAPSUN

MASCA din capsuni terciuite si amestecate cu smantana ;amestecul se aplica pe fata,gat si piept;se lasa 30 de minute ;se inlatura si se spala cu apa de ploaie.
Smantana anuleaza efectul astringent al capsunilor.


     CIRES

MASCA din fructe  zdrobite.
Reda elasticitatea pielii.


    COADA SORICELULUI

INFUZIE dintr-o lingura flori uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml apa clocotita;se lasa acoperita 30 de minute, se strecoara si se foloseste sub forma de comprese pe fata.
Actiunea sa antiinflamatoare este benefica pielii.


     FRAG

MASCA din fragi zdrobite si amestecate cu smantana;se aplica pe fata, dupa o spalare prealabila cu apa de ploaie;se lasa 30 de minute, apoi se indeparteaza si se spala fata cu o infuzie de musetel.
Smantana tonifica pielea.


     GALBENELE

INFUZIE dintr-o lingura flori uscate si maruntite peste care se tarna 250 ml apa clocotita;se lasa acoperita 30 de minute,se strecoara si se foloseste sub forma de comprese pe fata.
Actiune antiinflamatore.


     GUTUI

MACERAT din 1-2 lunguri seminte la 250 ml apa rece;se lasa 3 ore;se strecoara;se aplica comprese locale.
Actoneaza benefic asupra pielii uscate, iritate si vindeca crapaturile sanilor.


      LAMAI

MASCA cu suc obtinut prin staorcerea a doua lamai, amestecate cu un galbenus de ou (puteti pune si o lingura de miere;se aplica 15 minute pe ten, apoi se spala cu apa de ploaie.


     SALATA

CATAPLASME cu frunze oparite pe ten,gat si sani.
INFUZIE din 100 g planta peste care se toarna 500 ml apa clocotita;se lasa 30 de minute;se strecoara;se adauga o lingura de miere, dupa care se inmoaie un tampon de vata in aceasta solutie si se sterge tenul.Cu aceeasi solutie se aplica o compresa cu tifon timp de 20 de minute.
SUCUL obtinut prin zdrobirea frunzelor si a tulpinilor;se stoarce si se aplica pe fata dupa spalarea cu apa de ploaie fara a folosi sapunul.
Tratamentul este favorabil tenurilor uscate.Le asigura albirea, luminozitatea si mentinerea prospetimii.


     MORCOV

MASCA din radacina data pe razatoare, amestecata cu o lingura de caimac ,smantana sau zer proaspat de lapte.Amestecul obtinut se aplica 30 de minute.
Are actiune emolienta pentru tenurile uscate si sensibile.


    NALBA MARE

DECOCT din 3 linguri de pulbere de radacina curatata de scoarta ,uscata si bine maruntita la 250 ml apa ,se fierb 10 minute la foc mic,se acopera si se lasa sa se raceasca pana la caldut;se strecoara si se adauga o lingura de miere.Solutia obtinuta se aplica pe fata 20 de minute.
Actiune emolienta si antiimflamatoare .Pentru a fi mai activa puteti adauga infuzie de musetel.


    NALBA DE PADURE

DECOCT pregatit ca la reteta cu gutui.


     PEPENE GALBEN

MASCA din miez.
SUC obtinut din miez,se aplica pe fata.
SUC obtinut din miez la care se adauga parti egale de lapte proaspat nefiert si apa distilata.Amestecul obtinut se aplica pe fata in fiecare seara ,iar dimineata se spala cu apa de ploaie.


     PIERSIC

MASCA din fructe zdrobite si amestecate cu smantana sau caimac.Zdrobirea lor se face dupa ce s-au curatat de coaja si li s-au scos samburii.Pasta obtinuta se aplica pe fata.
Smantana sau caimacul anuleaza astringenta fructelor.


     PODBAL

INFUZIE dintr-o lingura de flori uscate peste care se toarna 100 ml apa clocotita;se lasa acoperita 30 de minute,se strecoara si se aplica comprese pe fata.


    RACHITAN

INFUZIE din 2 linguri de flori uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml apa clocotita,se lasa acoperita 30 de minute si se strecoara.Concomitent se pregateste inca o infuzie de sunatoare cu aceeasi cantitate si o macerare din 15 g radacini de nalba mare cu 250 ml apa rece.Dupa obtinerea lor,cantitatile se combina si se amesteca cu 3 linguri miere.Se aplica comprese pe fata timp de 40 de minute, apoi se spala fata cu apa de ploaie.
Are actiune emolienta si antiimflamatoare.


     SOC

INFUZIE dintr-o lingura flori uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml apa clocotita;se lasa acoperita 30 de minute;se strecoara;se spala fata cu un tampon de vata,apoi se aplica comprese folosindu-se untifon (ambele se fac cu infuzia obtinuta).
Are actiune antiseptica si antiimflamatoare asupra tenului iritat si congestionat.


     SUNATOARE

INFUZIE din doua linguri sunatoare uscata si maruntita ,o lingurita de musetel,o lingura de pulbere de radacina de nalba, peste care se toarna 250 ml apa clocotita.Se lasa acoperita 30 de minute,se strecoara,dupa care s aplica comprese pe ten folosindu-se un tifon.
Are actiune antiseptica ,antiimflamatoare asupra tenului iritat,uscat si congestionat.

     STIR

INFUZIE dintr-un pumn planta proaspata ,peste care se toarna 250 ml apa clocotita ,se strecoara si se spala fata cu solutia obtinuta,apoi se aplica comprese cu aceeasi solutie.
Are actiune buna pentru tenul uscat ,aspru si lipsit de suplete.


     TARATE

MASCA din 15 g tarate de grau,10 g coalin,5 g miere la care se adauga apa distilata sau apa de ploaie pana se obtine o pasta consistenta.Pasta se aplica pe fata timp de 40 de minute.
Are actiune buna pentru tenurile uscate si congestionate.


    TEI ARGINTIU

INFUZIE din 50 g flori peste care se toarna 500 ml apa clocotita;se acopera 20 de minute ,se strecoara,se adauga doua linguri de miere,iar cu solutia obtinuta se aplica comprese pe fata ,dupa ce in prealabil s-a spalat fata cu apa de ploaie,fara sapun.Se tine 30 de minute pe fata, apoi se inlatura tot cu apa de ploaie fara sapun.




                                              TENUL RIDAT
                                     
                        RETETE PENTRU INGRIJIREA TENULUI RIDAT


       ALBASTRELE

INFUZIE dintr-o lingura flori uscate si maruntite peste care se toarna 100 ml apa clocotita;se lasa acoperita 20 de minute;se strecoara,se aplica tamponari in locurile ridate.
INFUZIE din doua linguri flori uscate peste care se toarna 200 ml apa clocotita;se lasa acoperita 20 de minute;se strecoara apoi se aplica comprese pe ten si pleoape.

      ASMATUI

CATAPLASMA cu planta proaspata zdrobita.
Intarzie aparitia ridurilor si le diminueaza pe cele existente.
DECOCT obtinut prin fierberea plantei timp de 20 de minute ;se spala tenul dimineata si seara.
Previne aparitia ridurilor.

     CASTRAVETE

SUC proaspat se aplica pe fata cu ajutorul unui tampon de vata.
CATAPLASME  pe ten cu felii proaspete de castravete.


     FRAG

CATAPLASME cu fragi zdrobite;se aplica pe fata seara sub forma de crema,iar dimineata se spala fata cu apa de asmatui, obtinuta prin pisarea plantei si lasarea ei timp de doua ore in apa rece (500 ml apa).
SUC obtinut dintr-un pahar cu fragi storsi prin tifon;sucul obtinut se amesteca  cu un albus de ou batut spuma,la care se adauga 20 picaturi apa de trandafiri si 10 picaturi tinctura de smirna.Continutul se aplica pe fata in cursul zilei cu un tampon de vata,dupa care se inlatura cu apa bicarbonata (15 g bicarbonat de sodiu la un litru de apa).
Previne formarea ridurilor.


     GUTUI

TINCTURA  din cojile curatate de pe o gutuie.Cojile se taie marunt,se introduc intr-o sticla,se toarna rachiu sau alcool ca sa le acopere;se astupa cu dop,si se lasa la macerat 15 zile,timp in care se agita ,dupa care se toarna in alta sticla.Cu tinctura obtinuta se unge tenul si gatul de mai multe ori pe saptamana.
Previne diminuarea si formarea ridurilor.


     MAC

INFUZIE dintr-un pumn petale de mac peste are se toarna un pahar de apa fierbinte;se lasa acoperita 30 de minute ,se strecoara,se spala fata dimineata si seara .
Previne formarea ridurilor.


      MIGDALE


LOTIUNE din 15 g migdale decorticate,150 ml apa de roze si un gram sulfat aluminiu.Se intinde seara pe fata.


     MORCOV

CATAPLASME cu rondele de radacina taiate subtire si aplicate pe fata.
SUC obtinut din radacina ,se intinde pe fata si gat cu ajutorul unui tampon de vata;se lasa sa se usuce si apoi,dupa 30 de minute se repeta procedura.
Revitalizeaza si tonifica pielea,previne formarea ridurilor.


     NALBA MARE

DECOCT din 3 linguri radacina decojita,uscata si maruntita la 250 ml apa;se fierb circa 10 minute la foc mic,se lasa la racit 20 de minute,se strecoara, se adauga o lingura de miere si se aplica pe fata.
Are proprietati emoliente,previne formarea ridurilor sau le diminueaza pe cele existente.


     OREZ

APA tonica obtinuta din 10 boabe de orez si 50 g arpacas la un litru de apa de ploaie;se fierb bine,se filtreaza si se adauga 2 g alumen crud.Cu solutia obtinuta se sterge obrazul.
Combate ridurile.


    PATRUNJEL

SUC obtinut din frunze sau radacina;se aplica pe fata de 2-3 ori pe zi,timp de 20 de zile.
Previne formarea ridurilor.


     PORTOCAL

CATAPLASME cu felii de portocale pe ten.
Intretine pielea si previne formarea ridurilor.


     PODBAL

INFUZIE din 2 linguri flori uscate si maruntite pete care se toarna 100 ml apa clocotita;se lasa acoperita 20 de minute,se strecoara si se aplica comprese pe fata.
Atenueaza ridurile.


      ROZMARIN


DECOCT dintr-o lingura de flori la 200 ml apa de ploaie.Se fierb 5 minute,se lasa acoperit 20 de minute,se strecoara si se pun comprese pe ridurile incipiente.


     SUNATOARE


DECOCT din doua linguri flori uscate la 200 ml apa.Se fierb 5 minute la foc moderat,se lasa sa se raceasca pana la caldut,se strecoara si se spala fata cu un tampon de vata.
INFUZIE din trei linguri flori uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml apa clocotita;sestrecoara si se aplica comprese pe fata,mai ales in pe locurile ridate.


      TEI ARGINTIU

INFUZIE din 4 linguri flori uscate si maruntite peste care se toarna 200 ml de apa clocotita;se pune un prosop pe fata si se sta cu fata in vaporii emanati din vas,pana cand apa devine calduta, apoi se pun comprese pe fata.

  
       TRANDAFIR

INFUZIE dintr-o lingura de petale peste care se toarna 100 ml apa clocotita;se lasa acoperita 20 de minute;se strecoara si se aplica comprese caldute pe fata,mai ales pe locurile ridate.







 








TENUL GRAS

     


                                                         TENUL GRAS


      
    CARACTERISTICILE TENULUI GRAS:unsuros,lucios,lipsit de suplete si fragezime,porii dilatati,pielea neingrijita devine galbuie cu puncte negre,acnee si se rideaza mai greu.
Necesita ingrijire zilnica,adica,spalarea fetei cu apa si sapun,iar in locul cremelor de curatat se aplica o solutie obtinuta dintr-un albus de ou cu zeama de lamaie in 15 ml alcool de 90 de grade.


                  RETETE PENTRU INGRIJIREA TENULUI GRAS,SEBOREIC


      BANANA 

MASCA cu o banana bine coapta care se zdrobeste,se adauga o lingura de miere si 20 picaturi suc de lamaie;se lasa pe fata 15-30 de minute;se inlatura si se sterge cu un tampon imbibat in infuzie de musetel.


    BRUSTUR


DECOCT din 2 linguri de radacina uscata si maruntita la 500 ml de apa;se fierb 10 minute la foc domol ,se lasa la racit pana la caldut,se strecoara,se fac spalaturi locale pe fata.
Cataplasme cu suc obtinut din radacina proaspata.


     CAIS 

MASCA din caise proaspete,zdrobite bine,(dupa ce se scot samburii),se tine pe fata 30 de minute sau mai mult.
LOTIUNE din suc  obtinut din caise proaspete.Sucul se obtine cu ajutorul storcatorului de fructe sau al masinii de tocat carne.Se stoarce pasta obtinuta prin tifon ;sucul rezultat se foloseste imediat.


   CASTAN SALBATIC


MASCA din pasta de castane si miere;castanele se curata de coaja,se dau prin razatoare sau se zdrobesc bine si se dau prin sita apoi se amesteca cu miere.Se aplica pe fata 30 de minute sau chiar mai mult dupa care se indeparteaza si se spala cu decoct sau infuzie de nalba.
Este foarte indicat pentru tenurile seboreice.


    CASTRAVETE

LOTIUNE din 2-3 castraveti ajunsi la maturitatea fiziologica,se curata de coaja se taie in felii,se introduc in storcator sau in masina de tocat,sucul se stoarce prin tifon si i se adauga 500 ml alcool 70 de grade;se lasa la macerat 2-3  zile,se strecoara,se pastreaza la racoare in sticle inchise la culoare,lotiunea se foloseste dupa caz sau de 2-3 ori pe saptamana.
 SUC de castravete obtinut din 3 castraveti ajunsi la maturitatea fiziologica,albus de ou,apa de roze si alcool 70 de grade.Castravetii se curata de coaja,se taie longitudinal in 2 jumatati,se curata de seminte cu o lingura,se taie felii,se dau prin masina de tocat carne sau storcator,se storc prin tifon,se bat albusurile de la doua oua proaspete,se adauga un pahar cu apa de roze,continutul se agita bine,se adauga sucul de castraveti,se agita iarasi bine cu lingura,continutul se introduce intr-o sticla si se adauga 125 ml alcool,se lasa la macerat 3 zile,apoi se strecoara prin tifon,se pastreaza in sticla la racoare,se foloseste dupa dorinta,daca solutia obtinuta este prea groasa se adauga apa de roze.
MASAJ usor cu rondele de castraveti bine copti,plimbarea rondelelor pe fata se face pana se imbiba bine pielea cu sucul lor,dupa o ora se spala cu apa,sau se sterge cu un tampon inmuiat in apa de roze.
Pentru iarna se prepara suc de castraveti;se folosesc mai multi castraveti bine copti,se dau prin storcator.Produsul se stoarce de 2 ori prin tifon.La un litru de suc obtinut se adauga 200-400 ml alcool de 70-90 de grade.Cantitatea de alcool se dozeaza in functie de gradul de grasime a tenului.Produsul obtinut se pastreaza la loc racoros,in sticle inchise la culoare si astupate.


        CAPSUN

MASCA din capsuni zdrobite,amestecate cu putin talc la care se adauga cateva picaturi de lamaie,dupa care se aplica pe fata 20 de minute si se inlatura cu putina apa calduta.Persoanale  care au intoleranta la acest fruct nu pot beneficia de acest tratament.
MASCA din capsuni zdrobite amestecate cu albus de ou;se tine pe fata 20 de minute dupa care se inlatura cu apa.
MASCA din capsuni zdrobite;se tine pe fata 20 de minute dupa care se inlatura cu putina apa.

     CIMBRISOR

INFUZIE cu o lingura de pulbere de planta sau planta uscata bine maruntita,peste care se toarna 100 ml apa clocotita,vasul se lasa acoperit 20-30 de minute,se strecoara si se aplica comprese pe fata.


       CIRES

MASCA din cirese zdrobite;se aplica 30 de minute pe fata dupa care se inlatura si se spala cu apa de roze sau apa plata.


      CRETISOARA

SUC obtinut din planta proaspata;se aplica pe fata,gat,piept,se lasa 20 de minute si se sterge cu apa de roze.
INFUZIE dintr-o lingura de planta uscata si maruntita peste care se toarna 250 ml apa clocotita;se lasa acoperita 30 de minute dupa care se strecoara,se spala tenul cu solutia obtinuta sau se pun comprese (tifon).


       FRAG

MASCA de fragi amestecati cu putin talc,zeama de lamaie.Pasta obtinuta se aplica pe fata 30 de minute dupa care se inlatura cu apa.


        GUTUI

SUC obtinut din pulpa fructului se aplica pe fata cu un tampon de vata .
MASCA din gutuie;se curata de coaja si se da pe fateta cu zimti marunti a razatoarei,se amesteca cu putina pudra de talc,se degreseaza tenul si apoi se aplica pasta timp de 20 de minute,se inlatura cu apa calduta.
Numai pentru persoanele cu ten gras.


        HAMEI

INFUZIE din 5 conuri uscate si maruntite peste care se toarna 100 ml apa clocotita;se lasa acoperita 30 de minute,se strecoara,se aplica comprese locale.
INFUZIE din doua linguri uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml apa clocotita ;se lasa 30 de minute,se strecoara,se aplica comprese locale cu un tifon curat.
Infuziile sunt bune pentru ten gras si acneic.


      HREAN

APA de hrean preparata prin raderea unei radacini peste care se toarna un pahar cu apa rece;se lasa timp de 30 de munute,se strecoara apoi se sterge fata folosindu-se un tampon de vata.
Este indicata in seboree si acnee.


    IZMA BUNA

INFUZIE din 2 linguri frunze uscate si maruntite peste care se toarna 200 ml apa clocotita;se lasa acoperita 15-20 de minute,se strecoara si se aplica pe ten.
Combate seboreea.


     LAMAI

MASCA dintr-un albus de ou batut, ( spuma),la care se adauga o lingura de suc de lamaie si se bate din nou.Compozitia se aplica pe fata 30 de minute dupa care se curata cu apa.
LOTIUNE obtinuta prin amestecul sucului de lamaie si a apei de ploaie in parti egale;se aplica pe fata.
MASCA, cu pasta fluida obtinuta din suc de lamaie,drojdie de bere si miere de albine;se distribuie omogen pe fata.
Hraneste epiderma si inchide porii.
     

      LEVENTICA

INFUZIE din 5 g planta peste care se toarna 100 ml apa clocotita;se lasa acoperita 20 de minute,se strecoara ,se lotioneaza pielea sau se aplica comprese.


      MAR

CATAPLASME  cu felii de mar sau piure de mere coapte in cuptor.Se poate folosi si mustul de mere cretesti,care se aplica sub forma de comprese pe ten sau se aplica pe piele folosindu-se un tampon de vata.


    MARAR
 
DECOCT din 2 linguri planta la 500 ml apa ,se fierbe totul 30 de minute la foc domol,se lasa sa se raceasca,se strecoara (produsul rezultat se numeste apa de marar,cu care  se umezeste bine tenul, cu un tampon de vata).
LOTIUNE din 100 ml apa de marar, 100 g glicerina,25 ml alcool 70 de grade ,15 ml zeama de lamaie se amesteca foarte bine prin agitarea sticlei unde sunt introduse,apoi se unge tenul.
Tratamentul este indicat tenurilor grase cu porii dilatati.


    MUR

INFUZIE dintr-o lingura de frunze uscate si maruntite peste care se toarna 20 ml de apa clocotita,se acopera 30 de minute,se strecoara si se curata tenul cu un tampon de vata.


   NUC

 DECOCT din 100 g frunze la 100 ml apa,se fieb 15 minute,se lasa sa se raceasca pana la caldut,se strecoara,se adauga parti egale de glicerina si apa de trandafiri,se agita bine apoi se aplica pe ten.     Are actiune antiseptica asupra tenurilor grase si seboreice

 
   PIERSIC

FRUCTUL bine copt,se sectioneaza,se inlatura samburele sau nu cu o lingura si se aplica pe fata.
Tratamentul este indicat tenului seboreic.


   PRUN

MASCA din prune zdrobite,se tine 20 de minute dupa care se spala cu apa calduta.
Masca are actiune astringenta.


   ROSIE

Tamponari de mai multe ori pe zi timp de patru saptamani cu felii de rosii;se lasa 20 de minute,dupa care se spala cu apa calduta.
MASCA din suc de rosii;se lasa 20 de minute,dupa care se spala cu apa calduta.
Se aplica seara frectii cu suc proaspat;se spala fata cu apa calda apoi se freaca cu o rosie taiata in doua,se lasa pana dimineata si se spala cu apa calda.
Remediu bun pentru curatirea tenurilor grase si inlaturarea punctelor negre.


   SALVIE 

INFUZIE cu o lingura de frunze uscate si maruntite,peste care toarna 100 ml apa clocotita;se acopera 30 minute,se strecoara,se aplica comprese pe fata,apoi se fac spalaturi tot cu infuzie folosind un tampon de vata.


   STANJENEL

INFUZIE din 2 linguri de petale uscate si maruntite peste care se toarna 200 ml apa clocotita,se acopera pentru 30 de minute,se strecoara,se spala fata cu un tampon de vata.

   STEJAR

DECOCT din 100 g scoarta uscata si maruntita la 1 litru de apa,se fierb 30 de minute,se lasa la racit,se strecoara ,se spala tenul cu un tampon de vata,se uda un tifon in solutia obtinuta si se pun comprese pe fata.


    SUNATOARE

Se iau parti egale de sunatoare,salvie si rozmarin,peste care se toarna otet de mere si o cantitate mica de alcool 90 de grade,se lasa la  macerat 6 zile,se strecoara,se pastreaza in sticle inchise la culoare,se aplica pe ten folosind un tampon de vata.


     TEI ARGINTIU

INFUZIE din 50 de g flori peste care se toarna 500 ml apa clocotita,se acopera 20 de minute;se strecoara,se spala tenul cu un tampon de vata.


     TRANDAFIR

INFUZIE din 2 linguri de petale peste care se toarna 100 ml apa clocotita;se strecoara,se adauga 20 g alcool de 90 de grade,se inmoaie in solutia  obtinuta un tampon de vata si se sterge tenul,apoi se aplica comprese cu aceasta solutie.


   VISIN

MASCA cu fructe zdrobite ,se aplica pe fata,dupa care se spala tenul cu o infuzie de musetel.


    ZMEUR

MASCA din zmeura zdrobita,se lasa pe fata 20 de minute,dupa care se spala cu o infuzie de musetel.